Υαλοβάμβακας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο υαλοβάμβακας επινοήθηκε και άρχισε να παράγεται για πρώτη φορά από τη Γαλλική εταιρεία Saint Gobain. Η Saint Gobain αποτελεί μια ιστορική εταιρεία που εδώ και αιώνες ασχολείται με την υαλουργία. Είναι γνωστό ότι αυτή κατασκεύασε τους περίφημους καθρέπτες του ανακτόρου των Βερσαλλιών. Η εταιρεία μας εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά προϊόντα υαλοβάμβακα της εταιρείας Isover, η οποία αποτελεί τον κλάδο παραγωγής υαλοβάμβακα του ιστορικού ομίλου Saint Gobain.

Παραγωγική Διαδικασία

Σήμερα ο υαλοβάμβακας παράγεται σε όλο τον κόσμο κυρίως με τις μεθόδους που επινόησε η Saint Gobain. Οι ίνες του παρασκευάζονται αποκλειστικά από ανόργανα υλικά όπως πυριτική άμμος, ανακυκλωμένο γυαλί, δολομίτης και ανθρακική σόδα. Προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες αναμιγνύονται στους 1450°C σε ηλεκτρικούς φούρνους ή φούρνους φυσικού αερίου, με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε εκπομπή αερίων και στερεών παραγώγων. Το λιωμένο γυαλί μετασχηματίζεται σε ίνες μέσω της μεθόδου TEL ISOVER, που σχηματίζουν έναν ιστό όπου περιέχονται απειράριθμες μικροσκοπικές και ελαστικές κυψέλες στις οποίες οφείλονται και οι άριστες θερμομονωτικές, ηχομονωτικές και πυροπροστατευτικές του ιδιότητες.

Το παραγόμενο «πάπλωμα» χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα, αντοχή, ευελιξία και υψηλή αντίσταση στην κίνηση αέρα, ιδιότητες στις οποίες οφείλονται οι άριστες θερμομονωτικές του επιδόσεις. Στα επόμενα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, το πάπλωμα υαλοβάμβακα εμποτίζεται με μικρές ποσότητες ρητινών ώστε να αποκτήσει συνοχή, προσαρμόζεται η πυκνότητα και η διάταξη των ινών του ανάλογα με την τελική χρήση του κάθε τύπου, και τέλος θερμαίνεται στους 200°C για να γίνει ο πολυμερισμός και η τελική διαμόρφωση των εξωτερικών επιφανειών. Κατά την κοπή και συσκευασία του τελικού προϊόντος γίνεται η διαφοροποίηση σε διαστάσεις και μορφή (ρολά, πλάκες) ενώ τέλος προστίθενται οι ειδικές επικαλύψεις (χαρτί κραφτ, υαλοϋφασμα, φύλλο αλουμινίου).

Επωφελούμενοι της ελαστικότητας και ανακτησιμότητας πάχους του, ο υαλοβάμβακας συμπιέζεται καλά πριν συσκευαστεί. Έτσι μειώνεται έως και 10 φορές ο όγκος του, επομένως και το κόστος μεταφοράς και αποθήκευσής του.

Ιδιότητες και Πλεονεκτήματα του Υαλοβάμβακα

 • Υαλοβάμβακας και Θερμομόνωση
 • Υαλοβάμβακας και Ηχομόνωση
 • Υαλοβάμβακας και Πυροπροστασία
 • Υαλοβάμβακας και Υγρασία
 • Υαλοβάμβακας και Προστασία του Περιβάλλοντος

  Χρήσεις του Υαλοβάμβακα Σήμερα

  Οι άριστες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές του ιδιότητες σε συνδυασμό με την ακαυστότητα και μακροβιότητά του, που οφείλονται στον ανόργανο χαρακτήρα του, καθώς και η ευελιξία στις εφαρμογές, δίκαια τοποθετούν τον υαλοβάμβακα παγκοσμίως ως το υλικό με τη μεγαλύτερη εκτίμηση, και ευρύτερο φάσμα εφαρμογών από άλλα μονωτικά υλικά.

  Ενδεικτικά, παραθέτονται μερικά από τα πεδία εφαρμογών του:
  α) Οικοδομικές μονώσεις: μονώσεις δομικών στοιχείων και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, στοιχείων προκατασκευών κ.ά.
  β) Ελαφριά και βαριά βιομηχανία: μονώσεις μηχανοστασίων, αγωγών καυσαερίων, φούρνων, λεβητοστασίων, δεξαμενών κ.λπ.
  γ) Βιομηχανία αυτοκινήτων και τρένων: κουβούκλια, μηχανές κ.λπ.
  δ) Ναυπηγεία: μονώσεις πλοίων
  ε) Αεροναυπηγική: μονώσεις αεροσκαφών
  στ) Βιομηχανία ένδυσης

  Ευκολία Τοποθέτησης

  Ο υαλοβάμβακας είναι ένα μαλακό προϊόν, εύκολο στη μεταφορά και την τοποθέτηση. Καθώς είναι ελαφρύ και ελαστικό υλικό, ένα συμπιεσμένο ρολλό υαλοβάμβακα προσφέρει εύκολη και φθηνότερη μεταφορά και αποθήκευση. Επίσης, η άριστη εφαρμογή του κατά την τοποθέτηση σημαίνει αποφυγή των περισσότερων ανεπιθύμητων θερμογεφυρών.

  Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο εικονίδιο για να κατεβάσετε pdf αρχείο
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
   
  Homepage | Εταιρικό Προφίλ | Προϊόντα | Νέα Προϊόντα | Προσφορές | Τεχνική Υποστήριξη | Επικοινωνία