Θερμομονωτικές Πλάκες Φελλού  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Ο φελλός είναι ένα φυσικό προϊόν με μοναδικές ιδιότητες που οφείλονται στην κυτταρική δομή του. Ο φυσικός φελλός προέρχεται από τον κορμό της βελανιδιάς της ποικιλίας QUERCUS SUBER, ενός αειθαλούς φυτού που καλλιεργείται αποκλειστικά σε χώρες της Μεσογείου, με κυριότερες την Πορτογαλία και την Ισπανία. Οι εξαιρετικές ιδιότητες του φελλού οφείλονται στις απειράριθμες αεροστεγείς κυψέλες από τις οποίες αποτελείται. Οι κυψέλες αυτές λειτουργούν σαν κλειστοί αεροθάλαμοι, ενώ το κενό μεταξύ τους είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η δομή αυτή καθιστά τον φελλό ως ένα από τα πιο αποδοτικά θερμομονωτικά υλικά.

Ο φελλός άρχισε να χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό το 1892 υπό τη μορφή πλακών, ενώ εφαρμόζεται επίσης και ως διακοσμητικό στοιχείο τοιχοποιίας και δωμάτων. Οι μονωτικές πλάκες φελλού παρασκευάζονται από κόκκους φελλού οι οποίοι μέσω συμπίεσης σε υψηλές θερμοκρασίες διαστέλλονται και αποκτούν σκούρο καφέ χρώμα. Είναι κατάλληλες για τη μόνωση τοιχοποιίας, δωμάτων, δαπέδων, ψυκτικών θαλάμων καθώς και σωληνώσεων.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του φελλού ως δομικό υλικό είναι τα παρακάτω:

 • Χαμηλό βάρος: Ο φελλός είναι ένα από τα ελαφρύτερα στερεά υλικά καθότι το 50% του όγκου του είναι αέρας. Το ειδικό βάρος του φελλού είναι μόλις 0,25.
 • Υψηλή αντοχή στη συμπίεση:
  16,387 κυβικά εκατοστά (1 κυβική ίντσα) φελλού μπορεί να δεχτεί πίεση έως και 6,5 τόνων χωρίς να θρυμματιστεί, ενώ διατηρεί το 90% του αρχικού του σχήματος όταν απελευθερωθεί από την πίεση. Με την άσκηση κανονικών πιέσεων μέτριας έντασης ο φελλός ανακτά το αρχικό του σχήμα σε ποσοστά 97% έως 100%.
 • Ελαστικότητα:
  Καθώς οι υψηλές πιέσεις δεν διασπούν ούτε καταστρέφουν τους μικροσκοπικούς αεροθαλάμους του φελλού, αλλά απλώς συμπιέζουν τον αέρα μέσα σε αυτούς, ο φελλός ανακτά τον αρχικό του όγκο μόλις απομακρυνθεί η πίεση. Ένα ρολό ή μία πλάκα φελλού μπορεί να συμπιεστεί σε μία κατεύθυνση χωρίς να παραμορφωθεί στην άλλη.
 • Χαμηλή υδατοδιαπερατότητα:
  Αν και ο φελλός δεν είναι απόλυτα αδιαπέραστος από την υγρασία, η κυτταρική δομή του εξασφαλίζει υψηλή υδατοαπωθητικότητα η οποία με τους κατάλληλους συνδετικούς παράγοντες μπορεί να μεγιστοποιηθεί.
 • Αντίσταση στην τριβή:
  Ο φελλός στη φυσική του μορφή αλλά και ως συνθετικό άλλων προϊόντων παρουσιάζει υψηλή αντίσταση στην τριβή. Ακόμα και όταν είναι καλυμμένος με έλαια ή λίπη, ο φελλός διατηρεί την ιδιότητά του αυτή, η οποία μάλιστα ξεπερνάει την αντίσταση στην τριβή άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για αντιολισθητικές χρήσεις όπως το δέρμα ή τα ελαστικά.
 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα:
  Ο φελλός κατατάσσεται μεταξύ των χείριστων αγωγών θερμότητας, ιδιότητα η οποία οφείλεται και πάλι στην κυψελική του δομή που αποκλείει κενά μεταξύ των κλειστών αεροθαλάμων.
 • Απορροφητικότητα κραδασμών:
  Ο φελλός, με τα 200 εκατομμύρια αεροθαλάμων-κυττάρων ανά 16,387 κυβικά εκατοστά (1 κυβική ίντσα) που είναι κατά 50% σε όγκο αέρας, ουσιαστικά λειτουργεί σαν «αερόσακος», απορροφώντας κραδασμούς και προσκρούσεις.
 • Σταθερότητα:
  Ο φελλός είναι ένα σκληρό, ανθεκτικό υλικό που διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχικές του ιδιότητες. Η υψηλή σταθερότητα του φελλού υπό ακραίες συνθήκες είναι ο κυριότερος λόγος για τη χρήση του σε ποικίλες εφαρμογές μέχρι σήμερα.
 • Προϊόν που σέβεται το περιβάλλον:
  Η φυσική προέλευση του φελλού και η απλές διαδικασίες επεξεργασίας του που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, τον καθιστούν ως ένα από τα πλέον οικολογικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην οικοδομή σήμερα.

  Τα προϊόντα φελλού της εταιρείας μας εισάγονται από την Πορτογαλία και διατίθενται στις εξής διαστάσεις:

  ΠΛΑΚΕΣ ΦΕΛΛΟΥ

  Α. Μήκος 1 m
  Πλάτος 50 cm
  Πάχος 2-3-4-5 cm

  Β. Μήκος 0,915 cm
  Πλάτος 0,61 cm
  Πάχος 4-5-10 mm

  Οι πλάκες τύπου Β’ έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από αυτές του τύπου Α’.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


   
  Homepage | Εταιρικό Προφίλ | Προϊόντα | Νέα Προϊόντα | Προσφορές | Τεχνική Υποστήριξη | Επικοινωνία